Egészségnevelési nap a Dózsában

Egészségnevelési nap a Dózsában

Iskolánkban komoly szerepe van a gyermekek egészséges életmódra nevelésének. Már elődeink is helyesen felismerték, hogy az egészséges életre nevelés valójában kora gyermekkorban sikeres, hiszen az iskolások a legfogékonyabbak az újfajta életszemlélet elsajátítására. A Dózsában már hagyománnyá vált, hogy minden év novemberében megtartjuk egészségnevelési napunkat.

Az idén is Doma Istvánné volt a főszervezője az egész iskolát megmozgató programunknak. A legkülönbözőbb témák szakértőit hívta meg előadóknak.

Az alsó tagozatosok Gorzás Zsuzsanna gyógynövényekről tartott előadását hallgatták meg, majd teákat készítettek és kóstoltak. Nánási Istvánné védőnő a higiéniai szokásokról beszélgetett a kisdiákokkal, Túri Emese falugazdász pedig a komposztálás fontosságáról tartott bemutatót.

A felső tagozatosok a tornateremben kezdték a napot. Buj József dietetikus a cola és az energiaitalok káros hatásairól beszélt. Ezt követően egészséges italokat, gyümölcsturmixokat készített, amelyeket a gyerekek a délelőtt folyamán nagyon szívesen kóstolgattak, és megtanulták az elkészítési módjukat is. Fekete András, iskolai bűnmegelőzési és drogprevenciós tanácsadó az internet veszélyeire hívta fel a kamaszok figyelmét. Juhász Irma tanárnő az elsősegélynyújtás szabályait ismertette, amelyeket kötözési technikák bemutatásával színesített. Végül a tanulók egymáson is gyakorolhatták a különböző kötéseket. Zsíros István mentőtiszt szemléletes előadást tartott az újjáélesztés legfontosabb szabályairól, amelyeket ki is próbálhattak a gyerekek.

Miközben előre meghatározott rendben hallgatták az előadásokat és gyakorlati foglalkozásokon vettek részt, ezek után az osztályok saját tantermükben gyümölcsökből és zöldségekből salátákat készítettek és fogyasztottak.

Változatos, programokban gazdag, tartalmas napot tölthettek el a diákok, amit visszajelzéseik szerint nagyon élveztek.

Köszönjük szépen az előadóknak, hogy elfogadták a felkérésünket! További jó egészséget és sikeres munkát kívánunk nekik!

„Szeresd egészséged, mert ez a jelen

Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő.

Őrizd szüleid egészségét, mert

A múlton épül fel a jelen és a jövő!”

(Bárczi Gusztáv)

                                                                                               Kassayné Karmazsin Eszter biológiatanár

error: Content is protected !!