Királyok, fejedelmek nyomában – Ismét Erdélyben

Királyok, fejedelmek nyomában – Ismét Erdélyben

Ez a tanulmányi kirándulás a HATÁRTALANUL! (HAT 20-01-0771) pályázat segítségével valósult meg, melynek célja „a határon túli kirándulások támogatása, a Magyarország határain kívül élő magyarság megismerése, valamint a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok közti kapcsolatok kialakítása, illetve erősítése”. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. anyagi támogatása teljes mértékben fedezte a költségeket, így iskolánk további 32 tanulója számára biztosította az ingyenes részvételi lehetőséget ezen a négynapos, tartalmas programon.

2021. augusztus 24-27-ig a Kunhegyesi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola újabb diákcsoportja vett részt egy erdélyi körúton, hogy felkeressék azokat a nevezetes helyeket, melyeket eddig csak a történelem- és irodalomkönyvek lapjairól ismertek: az erdélyi fejedelmek fővárosát, a lovagkirályról, Szent Lászlóról szóló legendák helyszíneit, az általa alapított püspökség székhelyét, Hunyadi Mátyás szülővárosát, a legjelentősebb erdélyi fejedelemről elnevezett kollégiumot. Természetesen nem hagyták ki a költőfejedelmek, Arany János és Ady Endre életének meghatározó állomásait sem, és ha már Erdélyben voltak, ellátogattak a nemzetközi hírű sóbányába, majd azt is megnézték, hogy a legenda szerint hol kel fel „kétszer” a nap. Körutazásuk, az október 6-i emléktúráinkat megidézve, az aradi vértanúk obeliszkjénél ért véget.

  1.  nap: Az országhatár átlépése után első állomásuk Arany János szülőhelye, Nagyszalonta volt. A Csonka-toronyban megnézték az Arany János Emlékmúzeumot, ahol a költő személyes használati tárgyait és néhány művének kéziratát is láthatták, majd egy versének elszavalásával és koszorúzással emlékeztek meg a Toldi írójáról. Továbbutazva Nagyváradra ‒ ahogy Ady Endre nevezte ‒, a „Pece parti Párizs”-ba érkeztek. Itt megtekintették az Ady Endre Emlék-múzeumot, majd A föl-földobott kő című vers elhangzása után koszorút helyeztek el a költő szobránál. Nagyváradi sétájuk keretében előadást hallgattak meg a szecessziós építészetről, amelynek jellegzetes épületei itt alapozták meg leginkább a városképet. A püspöki székesegyházban megtekintették a Szent László-herma másolatát és a freskót, majd egy diák elmesélte a lovagkirály hőstettét megőrző legendát.
  2. nap: A csoport útja Kolozsvárra, a „kincses” városba vezetett. Városnézésük során felkeresték Mátyás király szülőházát és szobrát, a Szent Mihály-templomot és a Házsongárdi temetőt. Ezután izgalmas kirándulás következett a Tordai-hasadékban. Alföldi ember számára igazi kihívás volt ez a túra, mely könnyű sétának indult, majd egyre meredekebb és szűkebb ösvényen folytatódott. A patak függőhídjain való átkeléshez is össze kellett szedniük minden bátorságukat a gyerekeknek, de a fotók és a beszámolók tanúsága szerint sikerült. A festői látvány megérte a fáradságot!
  3. nap: A diákok Tordán látogatást tettek a méltán nemzetközi hírű sóbányában. Itt előadást hallgattak meg a só útjáról, majd útra keltek a föld mélyében, mely utuk során teljesen megváltozott a bányáról kialakult elképzelésük. A szédítő magasság és mélység, a lépcsőzés, az üvegfalú liftezés ismét próbára tette a csoportot, de mindenki legyőzte a tériszonyát. Fáradságuk jutalmaként pedig jöhetett a szórakozás: óriáskerék, pingpongozás, csónakázás, vásárlás… a kristálytiszta levegőjű sóbányában. Utuk következő állomásán, Torockón felkeresték a híres, Europa Nostra-díjas házsort, megfigyelték, hogyan készül a kürtőskalács ‒ meg is kóstolták ‒, majd megfejtették a legenda titkát: miért kel fel itt „kétszer” a nap? Ezután továbbutaztak Nagyenyedre, ahol megnézték a legjelentősebb erdélyi fejedelem, Bethlen Gábor nevét viselő kollégiumot. Találkoztak magyar diákokkal is, akik beszámoltak a kollégiumi életről, tanulmányaikról és terveikről. Meglepődve hallották, hogy náluk 10-es a legmagasabb osztályzat! Késő délután érkeztek Gyulafehérvárra, az erdélyi fejedelmek fővárosába. Első utuk a várba, ott is az érseki székesegyházba vezetett, ahol szintén koszorút helyeztek el a nagy törökverő, Hunyadi János sírjánál. A kereszténység bátor védelmezőjének szarkofágja mellett idősebb fia, a lefejezett László síremléke, a templom távolabbi mellékhajójában pedig az első erdélyi fejedelem, János Zsigmond és édesanyja, Izabella királyné gazdagon díszített márvány síremléke található.
  4. nap: A gyerekek Vajdahunyadon megnézték a Hunyadi család ősi fészkét, feladatlap segítségével felfedezték Vajdahunyad várát. 10 érdekes kérdésre kerestek választ, melynek kiderítése során szükség volt angol nyelvtudásra is, hiszen a látnivalókról románul és angolul kap tájékoztatást a turista. A kérdések megválaszolása közben megismerték az ódon, gótikus várat, és némi betekintést kaptak a Hunyadiak magánéletébe is. Ezután siklóval felmentek „magos Déva várába”, ahol három diák elszavalta Kőmíves Kelemen balladáját, majd a magasból gyönyörködtek az alattuk elterülő város panorámájában. Körutuk utolsó állomására, Aradra érkezve felkeresték a vértanúk emlékművét. Hozzánk közel áll a helyszín és a szomorú esemény, hiszen minden évben emléktúrával tisztelgünk a kivégzett honvédtábornokok előtt. Az obeliszknél 13 fiú közreműködésével elhangzott a 13 tábornok utolsó mondata, majd koszorút helyeztek el.

A 36 fős csoport szállása az első két éjszaka Magyarlónán, a harmadik éjszaka Csernakeresztúron volt, ahol a diákok és kísérő pedagógusaik a külhoni magyarok vendégszeretetét élvezhették. Kiváló ellátásban részesültek, minden kényelmet kielégítő, 2 ‒ 4 férőhelyes szobákban kaptak elhelyezést.  A csernakeresztúri házigazdától ‒ családja történetén keresztül‒ a csángó magyarokról is sok érdekességet hallottak. A vendéglátók kedvességét viszonozva pedig tanulóink egy-egy megyénkről szóló, szép könyvvel ajándékozták meg őket.

Biztos vagyok benne, hogy a kirándulás elérte célját, hiszen olyan érdeklődő, tájékozott tanulók vettek részt rajta, akik értették és értékelték az új információkat, nyitottak voltak az új emberi kapcsolatokra; az átélt élmények hatására így sokat gazdagodtak szellemiekben és érzelmileg is. 

Köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatását és a kísérőtanárok: Biró Lajos, Dr. Kissné Borbély Katalin, Tóbiásné Simon Emese, Nádasdi Dávid munkáját!

                                                                                   Timárné Parázsó Rozália

                                                                                    intézményvezető-helyettes

error: Content is protected !!