Melyik iskolába jelentkezel? Milyen szakmát szeretnél tanulni?

Melyik iskolába jelentkezel? Milyen szakmát szeretnél tanulni?

Mostanában ezeket a kérdéseket sokszor felteszik nekünk, nyolcadikosoknak a szüleink, a pedagógusok, ismerősök, de még kevés olyan diák van az osztályunkban, aki pontosan tudja a választ. Pedig vészesen közeledik a jelentkezési lapok leadásának határideje először a központi felvételire, utána pedig a megjelölt iskolákba.

Most válik egyre világosabbá számunkra, hogy jobban meg kell ismernünk önmagunkat, mire vagyunk képesek, milyen szakma érdekelne hosszú távon, és mennyit kellene javítanunk a bizonyítványunkon ahhoz, hogy az első helyen megjelölt iskolába vegyenek fel…

A szüleinktől és az osztályfőnökünktől sok segítséget kapunk az iskola-, illetve a pályaválasztás megkönnyítéséhez. Megkezdődtek a felvételi előkészítő foglalkozások magyarból, matematikából, igény szerint angol nyelvből vagy más felvételi tárgyból. Többször voltunk üzemlátogatáson; megismerkedhettünk az asztalos szakmával Nász Pista bácsinál, a lakatosok, esztergályosok, hegesztők munkájával a Hydrogépnél, jártunk a Nagykun Hús Kft.-ben. Nagyon hasznos volt a pályaorientációs tanácsadás is, amelyet a Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai tartottak, egyre gyakrabban jönnek középiskolai tanárok iskolájukat bemutatni, de volt dózsás diákok is visszajárnak középiskolás élményeikről, az új kihívásokról, nehézségeikről, sikereikről beszámolni. 

Nagyon érdekesnek találtuk a „Szakmák világa” kiállítást, ahol 12 szakmaszigeten A kiállítás keretien belül a megye középiskoláinak közel 40 tagintézménye, valamint néhány megyén kívüli oktatási intézmény is bemutatkozott. A szakgimnáziumok és szakközépiskolák a faipari, építészeti, gépészeti, közlekedési, vendéglátó- és élelmiszeripari, egészségügyi és szociális, szolgáltatási, informatikai, elektronikai és elektrotechnikai, könnyűipari, kereskedelmi, marketing, valamint közgazdasági szakmacsoportokhoz tartozó képzéseiket mutatták be. A szakmabemutatók keretében a szakmák munkafogásai kipróbálhatóak, a munkaeszközök és alapanyagok megismerhetők voltak a diákok számára, illetve az előállított termékeket az érdeklődők megtekinthették, az ételeket, finomságokat megkóstolhatták. A gimnáziumok képzési kínálatát tájékoztató kiadványokból, az iskola képviselőivel és diákjaival való konzultációból ismerhették meg a pályaválasztó fiatalok.

Leendő iskolánkról személyesen a nyílt napokon tudunk majd információkat szerezni, melyek közül néhányra mindenki elmegy érdeklődése szerint.

Egy biztos, sokféle tanácsot hallunk, de mégis nekünk kell döntenünk, ami szerintünk elég nagy felelősség. A döntés után pedig a kitűzött célunk elérése érdekében még sokat kell tanulnunk.

                                                                                                          8. a osztályos tanulók

 

error: Content is protected !!