Abádszalók, 2018. január 22.

Abádszalók, 2018. január 22.

195 évvel ezelőtt, 1823. január 22-én Kölcsey Ferenc Csekén végleges formájába öntötte és leírta a Himnusz szövegét.

Ennek tiszteletére először 1989. január 22-én ünnepeltük meg a magyar kultúra napját, és azóta minden évben sor kerül rá ezen a napon. Mára több hagyomány is csatlakozott hozzá, ilyenkor országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak, valamint e naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, 1933 óta pedig az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat is.

Abádszalókon évek óta hagyományosan versmondással tisztelegnek a magyar kultúra előtt. Idén is így volt. Már decemberben lázasan keresgéltük az Osváth Erzsébet verseket.  1913-ban Opman Erzsébet néven Beregszászban született Osvát Erzsébet magyar költőnő, ifjúsági írónő. A gyermekirodalom elismert alakja. Idén születésének 105. évfordulójára is emlékeztek azok az alsós tanulók, akik jelentkeztek, s megmérették tudásukat, előadói készségüket.

Az évfolyamonként zajló versenyre a megye iskoláiból érkeznek a verset szerető gyerekek és felkészítő pedagógusaik, családjuk. Így egész jelentős számú irodalmat szerető ember gyűlt össze, hogy ápolja a magyar nyelvet, folytatva a hagyományokat. Jó látni, mennyire fontos gyereknek, felnőttnek egyaránt, hogy ezen a napon a versekről, a kultúránkról szóljon a nap.

Jó érzés hallgatni, ki hogyan értelmezi a költő sorait. Tudtuk, több Zsémbes Zsófi, néhány ezermester Eszter és álomszuszék medvebocs, pár hűtlen süni fog szerepelni, minden versmondó más és más. Mindenki magát adja hozzá a versekhez, s ettől mind egyéni, egyedi és egyszeri lesz. Ettől izgalmas, fontos egy ilyen ünnep. Ha ezekhez még egy első hely is társul, akkor tökéletes ez a nap. Kovács Blanka 4. a osztályos tanuló negyedik éve vesz részt ezeken a versenyeken, kapott már különdíjat, ért el helyezést, de most győzött. A negyedikesek között ő volt a legjobb.

Így érdemes ünnepelni egy ilyen napot!

Szabóné Török Éva

                                                                                                                                  tanító néni

 

error: Content is protected !!