Arany-busz Kunhegyesen

Arany-busz Kunhegyesen

Színes rajzaival szemet vonzó, a Toldi ismerős jeleneteivel megfestett autóbusz állt márciusban egy napig a Dózsa iskola parkolójában, hirdetve: megérkezett a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása, a 200-as jelű Arany-busz.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János munkássága előtt tisztelegve, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából rendezte meg a különleges vándorkiállítást, melyet a buszban megtekinthettünk. A nem mindennapi tömegközlekedési eszközt ugyan még tavaly állították menetrendbe, de az óriási érdeklődés miatt csak az idén érkezett el hozzánk.

 

A jármű már a külsejével is érdeklődést keltett, ugyanis oldalait a Toldi jeleneteit ábrázoló festmények díszítették. Az utastérbe lépve versekkel, képekkel és relikviamásolatokkal találkozhattunk, melyek segítettek a diákoknak megismerni Arany János életművét, irodalmi kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. Itt érvényét veszítette a hagyományos múzeumlátogatás során alkalmazott mondás − mely szerint „mindent a szemnek, semmit a kéznek”−, hiszen minden tárgyat meg lehetett fogni, tapintani, forgatni, nyomni, simítani…

 

Az autóbuszba manuális játékokat és digitális eszközöket is beépítettek, melyek nem csupán szórakoztató élményt nyújtottak, de mélyebb tudást is közvetítenek. Így például egy erőkar segítségével összemérhették erejüket Toldi Miklóssal, de az erő mellett irodalmi tudásukat is próbára tehették, például a Családi kör versszakainak sorba rendezésével.

A digitális eszközök, valamint érintőpanelek még izgalmasabbá, látványosabbá tették az amúgy is gazdag és informatív tárlatot. A kiállítás szervezői jól tudják, az élményközpontú oktatás megkönnyíti az információk elsajátítását az iskolások számára. A gyerekek kvízzel tesztelhették szókincsüket, hallgathattak verseket, sőt akár rappelt Arany-szövegeket is. A kiállításhoz tárlatvezetés illetve foglalkozás is tartozott, hiszen a buszt minden helyszínen múzeumpedagógus kísérte.

 

Köszönjük a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársainak, hogy létrehozták és hozzánk is eljuttatták ezt a különleges látványvilágú vándorkiállítást, melynek így a mi diákjaink is részesei lehettek.

 

Timárné Parázsó Rozália

magyartanár

error: Content is protected !!