Egy kis kiruccanás

Egy kis kiruccanás

Hogy kicsoda Pom Pom?” Ezt a kérdést tette fel nekünk Csukás István főhőse és a minket a kisújszállási osztálykiruccanásra kísérő tanárunk egy novemberi napon.

Szerencsére többen tudtuk a választ, azt azonban kevesebben, hogy a számos gyermekeknek szóló mese írója, Csukás István Kisújszálláson született. Rövid keresgélés után megtaláltuk a szobrot, és valóban: Pom Pom a főtér közelében lévő egyik utcában, egy négy és fél méteres acéllemezekből készült fán ül és várja Picurt vagy éppen az olyan iskolás gyerekeket, mint mi.  Továbbsétálva a település főutcáján, elhaladtunk a szintén Csukás István nevéhez köthető Bagaméri alakját felidéző szobor mellett. Bagaméri, „aki a fagylaltját maga méri”, most is kínálja fagyiját, ám a hűvösebb időre való tekintettel a felkínált nyalánkságot megköszöntük, de kihagytuk. Egyrészt torokgyulladás vagy gyomorrontás miatt nem akartunk hiányozni a tanítási órákról (reméljük, ezeket a sorokat a minket tanító pedagógusok most olvassák), másrészt folytatnunk kellett utunkat a következő programhoz; a Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola természettudományi szertárát kerestük fel.

A szertáron keresztül az iskola biológia szakos tanára kísért végig minket. Láthattunk különféle kitömött madarakat és emlősöket, ám olyan rendkívüli dolgokat is, mint például bálna szilát, amelynek segítségével a sziláscetek a tengerekben levő bőséges planktonikus táplálékot szűrik ki. Kézbe vehettünk egy több, mint 3 millió éves rák fosszíliát, majd egy kardfogú tigris fogát, és közelről láthattunk zsugorított emberi fejet is. A jó hangulatú szertár-túra után végezetül megkaptuk a minket körbevezető tanár úr és az iskolai csontváz, Samu engedélyét a fotózásra, mely utóbbi minden teketória nélkül állt mellénk egy szelfi erejéig.

A program végén az iskola tornatermében a szegedi Partiscum Csillagászati Egyesület által kínált mobil planetárium műsorát nézhettük végig. A csillagászati ismeretek élményszerű bemutatására egy 60 fő befogadóképességű, jurtára hasonlító sátorban vetítettek digitális filmet, amely a Naprendszerünk felépítésével, az Univerzum lenyűgöző világával ismertetett meg minket. A program egy virtuális hullámvasúttal zárult, amit nem mindenki bírt ki kisebb szédülés nélkül.

A hazaúton, a vonaton folytatódott a jó hangulatú csevegés, a fényképezkedés, az élménybeszámolók. Mindenki egyetértett abban, nem az a fontos, hogy milyen messzire utazunk, hiszen a közelben is vannak még látnivalók, a lényeg, hogy az osztály más környezetben egy kis kiruccanás erejéig együtt volt.

A 7.a. osztály tanulói

 

error: Content is protected !!