„Együtt szaval a nemzet – Együtt szaval az iskola”

„Együtt szaval a nemzet – Együtt szaval az iskola”

Idén, január 22-én immár 29. alkalommal ünnepeljük a magyar kultúra napját. Miért éppen január 22-én? Már a kis elsősök is tudják a választ: ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz című költeményének kéziratát. A költő maga sem gondolta, mennyire ismert és elismert lesz verse. Ez a költemény olyan szép gondolatokat és mély érzéseket fogalmaz meg a hazáról, a hazaszeretetről, hogy az idők folyamán méltán vált a magyar nép nemzeti imádságává és ennek a napnak, a magyar kultúra napjának jelképévé.

Január 22 nem „csak” a Himnusz születésnapja, nem „csak” a magyar kultúra ünnepe, hanem a magyar nép együtt szavalásának napja is. Az idén 5. alkalommal hirdették meg arra illetékes szervezetek az Együtt szaval a nemzet programot. Ennek a rendezvénynek az a feladata, hogy összekapcsolja határon innen és határon túl, a világ legkülönbözőbb részein élő magyar közösségeket – a versmondáson keresztül. Ezen a napon a meghatározott időpontban a világ összes magyar nyelvű iskolájában, osztályában gyerekek (és felnőttek) százezrei szavalták a Himnusz sorait.

Mi sem és most sem szerettünk volna kimaradni ebből az élményből, és ahogy a korábbi években, úgy idén is csatlakozunk a versmondók óriási táborához.

Azokban a percekben a Dózsa iskolások közös előadásában, alsó és felső tagozatosok együttes részvételével hangzott fel nemzeti imádságunk, a Himnusz.

                                                                  A kompetencia alapú oktatásért

munkaközösség

error: Content is protected !!