KIRÁLYOK ÉS FEJEDELMEK ÚTJÁN ERDÉLYBEN

KIRÁLYOK ÉS FEJEDELMEK ÚTJÁN ERDÉLYBEN

Intézményünk pályázatot nyújtott be a HATÁRTALANUL – Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek elnevezésű programra. A nyertes pályázat lehetőséget biztosított a diákok számára a határon túli magyarlakta területek megismerésére. Az utazás költségeit (utazás, szállás, étkezés, belépőjegyek) a pályázatot kiíró Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította.

A Kunhegyesi Általános Iskola és Tiszagyendai Tagintézménye 7. osztályosai közül 30 tanuló jutalomként kapta meg – 4 nap, 3 éjszaka – az erdélyi kirándulást. Bízva a kora őszi jóidőben, szeptember 25 – 28. közötti napokra terveztük a túrázást.

Szeptember 25-

én kedden reggel 6 órakor indultunk Kunhegyesről. Első napunkat Nagyvárad megismerésével kezdtük. Az utazás fáradalmait elfelejtve hallgattuk Király Csaba idegenvezetőnk tájékoztatóját a Római Katolikus Székesegyház falai között, s közben gyönyörködtünk a templom barokk díszítettségében s csodálattal figyeltük a különlegesen megépített orgonát.

Rövid séta következett a belvárosi, olaszos hangulatot tükröző Bemer téren, majd a Szent László téren, megtekintettük a régi magyar nemesi palotákat, a szecessziós stílusú Fekete Sas Palotát, az eklektikus stílusban megépített Városházát. A település nagykiterjedésű tereire, felújított épületeire mindannyian rácsodálkoztunk s a Körös parton sétálva többen azt éreztük, hogy ide még vissza kell jönnünk.

Szent László városát elhagyva legközelebbi megálló helyünk a történelmi Erdély határa, Királyhágó volt. Az időjárás kezdett téliessé válni, itt már havaseső is esett, de az elénk terülő tájkép mindenért kárpótolt bennünket.

Az első napot Kolozsvár nevezetességeinek megismerésével zártuk. Megnéztük Erdély második legnagyobb alapterületű templomát, a Szent Mihály templomot, megtekintettük Mátyás király és vitézei szoborkompozícióját. A főtéren tovább haladva Kolozsvár legrégibb emeletes háza elé értünk, amelyben Hunyadi Mátyás született, s jelenleg Művészeti Egyetem működik az épületben. Néhány lépést tettünk Bocskai István erdélyi fejedelem gótikus stílusban épült szülőházához.

A hosszú nap után megérkeztünk a Székelykő – hegy lábánál fekvő Gyopár Panzióba. A szállásunk virágágyásokkal övezett faházakból állt. A mesébe illő látványt finom és meleg vacsora elfogyasztásával tetéztük.

A második nap fagyos reggellel indult Torockón, jól jöttek a téli kabátok. Első programunk a tájház megtekintése volt, ahol tartalmas idegenvezetéssel betekintést nyertünk a torockói emberek életébe, hagyományaiba. Ezek után végig sétáltunk az egyedülálló, XIX. századi faluképet megőrző, Europa Nostra – díjjal kitüntetett, világörökségi címre pályázó falun. A múzeum tárlata mindannyiunkat lenyűgözött és a településen megmaradt jellegzetes épületek közötti séta feledhetetlen élményt nyújtott számunkra.

Következő állomásunk a Tordai Sóbánya volt, ahol információkat kaptunk a bánya működéséről, kipróbáltuk a sportolási lehetőségeket, pl: bowlingoztunk, és óriáskerékre ültünk fel.

Délután több órás kirándulást tettünk a Tordai-hasadékban. A Hesdát-patak szurdokvölgye Erdély egyik legszebb természeti látványossága. A meredek sziklák mászása közben és a lenyugvó nap árnyjátékai kíséretében felejthetetlen élményben volt részünk.

A fárasztó nap után Nagyenyeden egy panzióban kaptunk meleg szállást, s a harmadik napi programunkat is itt kezdtük. Csütörtök reggel a város híres református kollégiumát látogattuk meg. Az intézményt Bethlen Gábor, Erdély aranykorát megteremtő fejedelem alapította, ezért létrehozójának nevét viseli, s a közelmúltban Magyar Örökség-díjjal ismerték el a létesítmény erdélyi szórványban végzett munkáját.

Nagyenyedről Gyulafehérvárra mentünk tovább. Az Erdélyi Fejedelemség egykori fővárosában egy rövid sétát tettünk, melynek során megtekintettük a fejedelmi palota épületét, a püspöki palotát és az érseki székesegyházat. A székesegyházban a Hunyadiak síremlékei, Márton Áron püspök sírja, Izabella királyné és János Zsigmond fejedelem kőszarkofágjai láthatóak. Nagyságuk előtt tisztelegve az emlékezés koszorúját helyeztük el a Hunyadiak sírjánál.

Csütörtök délután Vajdahunyadra, a ,,Várak királyához’’, a Hunyadi – Bethlen kastélyhoz utaztunk. a Hunyadiak múltját idéző várat kívülről és belülről is volt lehetőségünk megtekinteni. A korhűen berendezett szobákban élő lantmuzsikát is hallgathattunk.

Este a Böjte Csaba nevével fémjelzett, Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott, a nehéz sorsú gyerekeknek otthont és családot adó intézménnyel ismerkedtünk meg. Ennek a programnak az előkészületei még Kunhegyesen elkezdődtek. A kiránduláson résztvevő gyerekek szülei gyűjtésbe kezdtek, majd játékokat, könyveket, iskolaszereket, sportszereket vásároltak a dévai gyerekek számára. Diákjaink verssel, néptánccal, kunhegyesi népdalcsokorral és Kunhegyes várost bemutató kisfilmmel készültek.

Harmadik éjszakánkat Déván, a Melite Vendégházban töltöttük, ahol bőséges és finom vacsorával vártak bennünket.

Utolsó napunkat a Déva város fölé emelkedő hegyen, egy 250 m magas sziklára épített vár megtekintésével kezdtük. A hajdani erődítményhez libegővel jutottunk fel, s Kőmíves Kelemen balladájának felelevenítése után gyönyörködhettünk az elénk táruló panorámában.

Buszunk Déváról Marosillyére vitt bennünket. Ezen a településen meglátogattuk Bethlen Gábor, a legnagyobb erdélyi fejedelem szülőhelyét, az egykori várkastély épen maradt lakótornyát. A Szent Ferenc Alapítvány munkatársának színvonalas tájékoztatója után egy kisfilmet nézhettünk meg az Erdély virágkorát megteremtő fejedelemről.

Péntek délután egy aradi körúttal búcsúztunk a 4 napos erdélyi kirándulástól. Mindannyian felejthetetlen élményeinket rendezgettük gondolatainkban, s tudtuk, hogy hazaérve talán egy egész éjszakán keresztül tudunk majd mesélni családtagjainknak.

Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik közreműködésükkel hozzájárultak a kirándulás megvalósulásához, hálásak vagyunk az idegenvezetőnknek a magas színvonalú felkészültségéért és emberséges segítségéért, ill. a buszvezetőnknek a biztonságos és kiegyensúlyozott utaztatásunkért.

KÖSZÖNJÜK!

Dr. Lakyné Dr. Lévai Éva

történelemtanár

error: Content is protected !!