ZENEISKOLAI TANÉVZÁRÓ ÜNNEPSÉG

ZENEISKOLAI TANÉVZÁRÓ ÜNNEPSÉG

Intézményünkben hagyomány, hogy minden évben hangversennyel zárjuk a tanévet a zeneiskolában.

Növendékeink lelkesen készültek a rendezvényre. Láttuk a fellépés izgalmát – ami ilyenkor természetes –, de azt is láttuk, milyen boldogan és örömmel játszották el a sokat gyakorolt zenedarabokat. A hallgatóság számára igazi élményt, feltöltődést jelentett a furulyások és zongoristák játéka.

Örülök, hogy intézményünkben már 17. éve működik művészetoktatás zeneművészeti ágon, és a zenét szerető növendékeink élnek a lehetőséggel. A zongoraoktatást Kurucz Krisztina tanárnő tartotta, furulyázni Zsámboki Árpád tanár bácsival tanultak.

A művészeti nevelés fontos szerepet tölt be a nemzeti hagyományok ápolásában, a nemzeti értékek megőrzésében, a különböző kultúrák iránti nyitottság kialakításában.

Kiemelt célunknak tekintjük, hogy az itt eltöltött tanulmányi évek alatt diákjainkat megismertessük a művészeti tevékenység szépségeivel, a közös zenélés, éneklés különleges élményével.

Már sokan és régóta tanulmányozzák a zene hatását a gyermekek fejlődésével kapcsolatban.

Több hazai és nemzetközi kutatás bemutatta az ének-zenei nevelés jelentőségét. A kiterjedt vizsgálatok azt támasztják alá, hogy a zenei képességek fejlesztése nagyban hozzájárul a személyiség fejlődéséhez. A zenei tevékenységek hatására javul a tanulók felfogóképessége, memóriája, összpontosítási készsége, melyek jobb tanulmányi eredményhez vezetnek.

Az elmúlt évek alatt kialakultak zeneiskolánk hagyományai.

  • Tanulóink rendszeresen fellépnek iskolai rendezvényeken, tanévnyitó és tanévzáró ünnepségeken.
  • A karácsony előtti ünnepvárásnak különleges varázsa van. A zeneiskolások sok ide illő művet tanulnak ebből az alkalomból. Tanulóink lelkesen készültek a Művelődési Központban megrendezett karácsonyi műsorra, melyet a „családi nap” keretében adtak elő óvodásoknak, alsó tagozatos diáktársaknak és szülőknek.
  • A város főterén felállított rénszarvasoknál is hallhattunk műsorukból, így hozzájárultak a karácsony előtti készülődés ünnepi hangulatának megteremtéséhez.
  • Zongora tanszakosaink félévente hangversenyt szerveznek a szülők számára.
  • Diákjaink a nyári szünetben is aktívak. Rendszeresen szerepelnek a Semmelweis-napon, a magyar egészségügy napján megrendezésre kerülő városi ünnepségen.
  • Minden tanév hangversennyel zárul, ahol minden növendék szerepel.

Zeneiskolásaink között sokan már több éve tanulnak az általuk választott hangszeren. Ehhez nagyon fontos a szorgalom, a kitartás. A sok gyakorlás folyamatos erőfeszítést követelt, de megérte a kitartó munka. A szereplések alkalmával látjuk, hogy örömmel mutatják meg tudásukat.

Megköszönöm a szülők segítségét, támogatását, azt, hogy biztatják, bátorítják gyermekeiket, s együtt örülhetünk a sikereknek.

Köszönöm a kollégák munkáját, az ő elhivatottságuk nélkülözhetetlen a zeneiskola életében. A tanévzáró hangverseny megmutatta a növendékek felkészültségét, az egész évi munka eredményességét.

Az előttünk álló nyári szünetre mindenkinek jó pihenést, kikapcsolódást, vidám vakációt kívánok!

 

                                                                                               Kovácsné Lázár Elvira

                                                                                                   intézményvezető

error: Content is protected !!