ZÖLD SZÍVES KIRÁNDULÁS 2018. május 23. Karcag

ZÖLD SZÍVES KIRÁNDULÁS 2018. május 23. Karcag

A Györffy István Nagykun Múzeum 

1968-ban a település közepén álló, az 1830-as években klasszicista stílusban épült Bogdi-Papp kúriába került a gyűjtemény. Az épület felújítása miatt csupán 1973-ban nyílhatott meg az állandó kiállítás, a Nagykunsági krónika. A Györffy István legismertebb és legtöbbet kiadott könyvével azonos című kiállítás közel harminc évig állott. A múzeumban 1984-ben, névadója születésének centenáriuma alkalmából Györffy István, a magyar nép tudósa című állandó kiállítás nyílt. Ez utóbbi korabeli fényképek és tárgyak segítségével mutatja be a kiváló etnográfus életútját, illetve főbb kutatási területeit.

2000 augusztusa óta látogatható a Nagykunsági krónikát felváltó A kunok évszázadai című új állandó kiállítás, mely a kunok és a Nagykunság történetét, életmódját, illetve annak változásait tekinti át.

A kirándulás alkalmából megnéztük a múzeum kiállítását és utána egy kis kreatív foglalkozáson vettünk rész, majd az udvaron játszottak a gyerekek.

A lombkorona sétány

  1. december 6-án, Karcagon hazánk újabb lombkorona sétányát adták át, amelyen végig haladva magasabb szinten szemlélhető az erdő élővilága, az erdő állományalkotó fáinak formája, elhelyezkedése.
    Az egész évben ingyenesen látogatható, az erdő megismerését segítő sétány 40 interaktív állomáson keresztül, a legmodernebb eszközökkel mutatja be az erdő élővilágát, a környék helytörténetét, tájtörténetét. Hozzásegít, hogy évszaktól függetlenül olyan magasságokban tudjunk szemlélődni, ahová az átlag kiránduló nem jut el.
    A közel hat méter magasan épített sétaösvényen végighaladva, a szó valódi értelmében „magasabb” szinten szemlélhető az erdő élővilága, az erdő állományalkotó fáinak formája, elhelyezkedése. Látható az egyedek küzdelme az életet adó fényért, a létért folyó harc során. A szemlélő elé tárulnak a földről láthatatlan fészkek, odúk és lakóik világa.

A sétány közvetlen közelében pihenőpadokat, valamint a gyermekek további szórakozását segítő játszótéri játékokat is elhelyeztek.

Kellemes hangulatú, tartalmas napot töltöttünk együtt.

Zöld szívesek

error: Content is protected !!