Magyarnak lenni…

Magyarnak lenni…

Február 14-én a 7. osztályosokkal lehetőséget kaptunk, hogy a Lázár Ervin Program keretében ellátogassunk Törökszentmiklósra a Művelődési Házba, ahol meghallgathattuk a „Magyarnak lenni…” című előadást a Szolnoki Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

A program rávilágított arra, hogy a diákok megértsék: a közös kultúra hatalmas kincs, amelynek úgy vagyunk birtokában, hogy fel se fogjuk azt. A kultúránkat fel kell fedeznünk, meg kell értenünk, magunkévá kell tenni, és tovább kell adni, ezért is fontos, hogy megtanulják és megértsék a diákok például az irodalmat, a történelmet…

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar egy professzionális, a korosztály nyelvezetét jól ismerő előadóval bővült ki erre a 45 perces előadásra. Olyan előadóval, aki a program során vetítéssel, videóbejátszásokkal, interakcióval hozta közelebb a fiatalokhoz a kultúra fogalmát. Rávilágított, hogy bár a kultúrák között nincsen felsőbbrendű, de gyökereket csak a sajátunkban találhatunk, és ápolnunk is kell ezt a megtartó „erőt”.

Az előadás ereje a gyermekek reakciójában volt, néma csendben ért véget, néhányunk szemébe könnyet csalogatva, ilyenkor tudjuk, gazdagabban távoztunk, mint ahogy 45 perccel korábban érkeztünk.

„Nagy szívvel, melyben nem apad a hűség,

Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség!

Magyarnak lenni: nagy s szent akarat,

Mely itt reszket a Kárpátok alatt.”

Sajó Sándor: Magyarnak lenni

Kassayné Karmazsin Eszter

kisérő pedagógus

error: Content is protected !!